Vil du forøge din digitale tilstedeværelse og tiltrække flere kunder til din virksomhed? Så er det relevant at tage Google Ads med i dine overvejelser.

Google Ads kan nemlig hjælpe med at øge synligheden og trafikken til din hjemmeside, generere kvalificerede leads og øge salget af produkter eller tjenester. Du kan bl.a. oprette annoncer, hvor du målretter kampagner efter geografi, demografi, interesser og adfærd, hvilket betyder, at du kan nå ud til specifikke målgrupper og maksimere afkastet af jeres annoncer.

Derfor har vi udarbejdet en artikel, der går i dybden med Google Ads, og hvordan du kan bruge platformen til at øge kendskabet til din virksomhed. Så lad os starte med at se nærmere på, hvad Google Ads indebærer.

Hvad er Google Ads?

Google Ads – som tidligere gik under navnet Google AdWords – er en online annonceringsplatform, der giver dig mulighed for at vise annoncer til brugere på Googles platforme. Google er nok mest kendt for at være verdens største søgemaskine, og med mere end 5 milliarder daglige søgninger, så er Googles søgenetværk også klart det vigtigste netværk i Google Ads.

På trods af at søgenetværket fylder en del, så tilbyder Google en lang række andre netværker, hvor du også har mulighed for at ramme din målgruppe. Du kan fx vise dine annoncer på YouTube, Gmail og Google Play Store.

Udover Googles egne platforme, så har de også to netværker, der er bygget op omkring partner websites, nemlig Google Display Netværket og Google Video Partner netværket. Google Display Netværket og Google Video Partner netværket har tilknyttet en masse partner websites, hvor du som annoncør har mulighed for at vise dine annoncer.

I Google Ads kan du målrette dine kampagner baseret på Googles data angående adfærd og demografi. Du har også mulighed for at bruge din egen kundedata, som Google kan bruge til at målrette dine annoncer med.

Hvad er search netværket?

Søgenetværket er det mest kendte netværk i Google Ads. Her kan du vise tekstannoncer til brugere, der aktivt søger på Google. Google har som tidligere nævnt mere end 5 milliarder daglige søgninger i gennemsnit. Når en bruger søger på Google, vises både organiske søgeresultater og annoncer. Annoncerne vises øverst og nederst på søgeresultatssiden. Annoncerne minder om organisk indhold, men er markeret som ”annoncer”. Ved at udvælge relevante søgeord for din virksomhed eller produkter, kan du vise brugerne skræddersyede tekstannoncer, der fører dem til din hjemmeside.

Der er to typer annoncer på søgenetværket: Responsive- og dynamiske søgeannoncer. Med responsive søgeannoncer angiver du forskellige overskrifter og beskrivelser, hvorefter Google tester dem for at finde de bedste kombinationer. Du skal helst angive mindst tre overskrifter og to beskrivelser. Dynamiske søgeannoncer bruger din hjemmeside til at finde relevante landingssider, søgeord og angiver selv overskrifter. Du skal kun angive to beskrivelser.

Når du opretter dine søgeannoncer møder du tre forskellige matchtyper: broad match, phrase match og exact match, som hver har forskellige egenskaber. Lad os se nærmere på de tre matchtyper i det næste afsnit

Matchtyper på Google

Broad match

Med broad match søgeord kan din annonce vises på søgninger, der relaterer sig til det søgeord, som du har angivet. Brugeren behøver ikke at søge efter præcis det samme søgeord, som du har valgt, da Google også viser dine annoncer på lignende søgninger.

Phrase match

Phrase match søgeord er mere begrænsede end broad match. Når du bruger phrase match søgeord, fortæller du Google, at du kun vil vises på søgninger, der indeholder dit angivne søgeord. Det betyder, at søgningen kan indeholde andre ord før eller efter dit angivne søgeord, men dit angivne søgeord skal være en del af søgningen.

Exact match

Exact match søgeord er den mest restriktive matchtype i Google Ads. Når du bruger exact match, fortæller du Google, at du kun vil vises på søgninger, der er helt identiske med dit angivne søgeord. Brugeren kan ikke inkludere ekstra ord i deres søgning ud over det præcise søgeord, som du har valgt.

Hvad er Display netværket?

Google Display Netværk er en samling af websites og apps, hvor du kan vise annoncer i form af billeder, videoer og tekst til en specifik målgruppe. Det inkluderer Googles egne platforme som YouTube og Gmail samt en række andre websites og apps. Nogle af disse websites er store og anerkendte nyhedsmedier verden over, herunder danske medier. Med Google Display Netværk kan du vise annoncer til en målgruppe, som du selv kan definere i Google Ads.

Ligesom på søgenetværket findes der forskellige typer af annoncer, som kan bruges på Google Display Netværk. Den mest almindelige er de responsive display-annoncer, hvor du angiver tekst, billede og video, og Google mixer og matcher for at finde de bedste kombinationer. Du kan angive fem overskrifter, én lang overskrift, fem beskrivelser samt 15 billeder, fem logoer og én video, når du opretter dine responsive display-annoncer.

Du kan også uploade færdiglavede bannere, som vil blive vist på netværket uden yderligere tilpasning. Du har også mulighed for at bruge animerede bannere, også kendt som HTML5-bannere.

Når du opretter en kampagne på Googles Display Netværk, er det essentielt, at du definerer en målgruppe i Google Ads, så du kan fortælle Google, hvem du ønsker at ramme. Du kan f.eks. oprette en målgruppe baseret på adfærd og interesser eller bruge dine display-annoncer til retargeting af tidligere eller nuværende kunder eller brugere, som har besøgt din hjemmeside.

Hvad er Video netværket?

På Google Ads video netværk kan du præsentere potentielle kunder for videoannoncer primært på YouTube, men også på Googles video-partnerwebsites. Der er forskellige typer af videoannoncer, der afhænger af dine videoers længde, og hvor de vises.

In-stream annoncer er en type videoannonce, der vises før, under eller efter en video på YouTube – eller på en af Googles video-partnerwebsites. In-stream annoncer kan variere i længden, hvor nogle annoncer ikke kan springes over.

De tre typer af in-stream annoncer

Bumper ads er en type af kort, uundgåelig videoannoncering, hvor annonceringen varer maksimalt 6 sekunder. Disse annoncer er designet til at levere en hurtig og effektiv reklamebesked, som kan bruges til at øge kendskabet til et brand eller produkt. Da “bumper ads” ikke kan springes over, er de ideelle til at nå ud til seere, som måske ellers ville undgå længere annoncer.

Non-skippable in-stream ads er længere videoannoncer på op til 15-20 sekunder, hvor du har mulighed for at formidle budskaber, der kræver mere tid sammenlignet med bumper ads. Disse annoncer kan ikke springes over.

Skippable in-stream ads er videoer, som ikke er begrænset i længde, men det anbefales ikke at gøre dem for lange. De fleste seere vil sandsynligvis springe dem over, så hold dig til maksimalt 3 minutter. Skippable in-stream ads kan springes over efter 5 sekunder.

Udover in-stream annoncer findes der også andre annoncetyper, som kan præsenteres på forskellige måder og ikke nødvendigvis i forbindelse med afspilningen af en video. Disse inkluderer in-feed annoncer, der vises i feeds på YouTube eller andre videowebsites, samt outstream annoncer, der kan vises på websites og apps uden for videoafspilningsområdet.

In-feed ads viser videoannoncer i YouTube-feedet, og når brugerne benytter søgefunktionen på YouTube. Disse annoncer kræver, at brugerne klikker på videoen, før de kan afspille den.

Outstream ads viser annoncer udelukkende på Googles video partner websites og ikke på YouTube. Disse annoncer er kun synlige på smartphones og ikke desktops. Når en outstream ad afspilles, vil den starte uden lyd, og brugeren skal klikke på videoen for at aktivere lyden.

Hvad er Shopping netværket?

Google Shopping er en udvidelse til søgenetværket, der giver dig mulighed for at vise dine produkter til potentielle kunder. I Shopping-netværket kan kunderne se et billede af produktet, produktets titel og produktets pris, allerede inden de klikker på annoncen. Dette betyder, at kunden har mere information om produktet, hvilket ofte fører til en højere konverteringsrate. Annoncerne genereres automatisk fra dit produktfeed i Google Merchant Center, hvor du angiver information om dine produkter, såsom pris, titel, beskrivelse og størrelser. Jo mere information der er i dit produktfeed, jo nemmere bliver det for Google at finde de rigtige søgninger som dine produkter skal vises på. Når du opretter en Shopping-kampagne i Google Ads, tilføjer du hverken tekst eller billeder til annoncerne – de genereres dynamisk ud fra informationerne i dit produktfeed.

App kampagner

Overvejer du at markedsføre en app? Så er Google Ads ligeledes en platform, som du bør overveje. Du kan oprette app-kampagner, der fokuserer på at give downloads til din app eller få eksisterende brugere på appen til at fuldføre en ønsket handling. Med app-kampagner kan du markedsføre dine apps på tværs af netværk, herunder search, Google Play, YouTube, Discover og display-netværket.

Google Ads app-kampagner er tilgængelige for både Android og iOS. Dog er det værd at nævne, at der findes flere muligheder med Android, da disse apps er i Google Play Store, mens iOS-apps findes i Apples App Store. Der er tre typer af app-kampagner, som hver har et specifikt mål: app-installationer, app-engagement og app-forhåndsregistrering.

Lad os se nærmere på hvert format:

App-installationskampagner i Google Ads, giver dig mulighed for at markedsføre din app på tværs af Google-netværket, og få flere brugere til at downloade den fra enten Google Play Store eller Apples App Store. Bemærk, at IOS-apps ikke vises i Google Play.

App engagement annoncer har til formål at øge brugerinteraktionen med din app, ved at målrette brugere, som allerede har downloadet din app, og få dem til at udføre bestemte handlinger. Disse annoncer kan vises på tværs af Google netværket, herunder search, YouTube, Google Play og andre apps, der er tilknyttet Google Display netværket.

App forhåndsregistrerings annoncer giver dig mulighed for at skabe opmærksomhed om din kommende app, inden den bliver udgivet på Google Play Store. Kampagnen tillader brugere at forhåndsregistrere sig til appen, og er kun tilgængelig for markedsføring af Android apps.

Performance Max

Performance Max er en ny kampagnetype, der blev lanceret i starten af 2022 som en videreudvikling af Smart Shopping. Selvom Performance Max er en videreudvikling af Smart Shopping, kan denne kampagnetype bruges til mere end blot e-handel, da den ikke er afhængig af et produktfeed for at skabe konverteringer. Med Performance Max kan du nå brugerne på alle Googles netværk, herunder search, display, video, shopping, discover og gmail.

Som annoncører har vi mindre kontrol over Performance Max-kampagnerne, da de er dynamiske og bruger algoritmer. Der kræves også et stort databehov for at udnytte kampagnetypen bedst muligt. Hvis din forretning har få månedlige konverteringer, er Performance Max måske ikke den bedste løsning for dig.

Når du starter en Performance Max-kampagne, bruger du målgruppesignaler til at hjælpe kampagnen på vej mod mulige konverteringer og mindske læringstiden. Det er vigtigt at huske, at målgruppesignaler kun er vejledende, og at kampagnen vil optimere efter den konverteringsdata, der indsamles.

Performance Max viser annoncer på forskellige netværk, så det er vigtigt at have kreativer i de rigtige formater, så dine annoncer fremstår hensigtsmæssigt. Video kan også bruges i Performance Max-kampagner, og det anbefales at have en relevant video til kampagnen. Hvis du ikke tilføjer video, vil Google oprette videoer på baggrund af de billeder og tekster, du angiver.

Hvis du ønsker at vide mere om Performance Max, kan du læse om hvordan du bruger det til eCommerce og Lead-generering.

Budstrategier i Google Ads

I Google Ads findes der en bred vifte af budstrategier, som afgør, hvorledes du anvender dine annoncekroner. Men før vi dykker ned i de forskellige budstrategier, er det vigtigt at forstå, hvordan budgivning fungerer i Google Ads.

Hver gang en Google-søgning udføres eller en annonce vises på et af de andre netværker, udføres en virtuel auktion i Google Ads. Alle annoncører definerer, hvor meget de er villige til at betale for et klik eller en visning af deres annonce, og dette bud styres af den budstrategi, du vælger til dine kampagner. Det er dog værd at vide, at det ikke er annoncøren med det højeste bud, der altid vinder budgivningen. Google bruger nemlig en række faktorer til at afgøre, hvem der vinder budgivningen. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, hvilke faktorer der spiller ind, da det kan medvirke til at sikre lavere priser for dig som annoncør. De forskellige faktorer inkluderer annoncørens maksimale bud, annoncens relevans over for brugeren eller søgeordet, landingssidens relevans, annoncens kvalitet og brugerens adfærd.

Når du vælger budstrategier, er der forskellige muligheder, afhængigt af hvad der er vigtigt for dig at opnå med dine annoncer. Der er to overordnede typer af budstrategier: manuelle og automatiske budstrategier. Forskellen mellem disse to er, at du i manuelle budstrategier selv angiver, hvor meget du er villig til at betale for et klik eller en visning, hvorimod automatiske budstrategier reguleres af machine learning. De automatiske budstrategier tager højde for brugernes adfærd og bruger den til at vurdere, hvor stor sandsynlighed brugeren har for at fuldføre den handling, som du har bedt budstrategien om at målrette sig efter. Budene justeres således automatisk, hvor der bydes på mere brugere, der har større sandsynlighed for at enten klikke eller konvertere, og mindre for brugere, der har en lavere sandsynlighed for at gøre dette.

Manuel CPC er en budstrategi, hvor du selv angiver det maksimale beløb, du er villig til at betale for et klik. Da det er en manuel strategi, har du fuld kontrol over dine klikpriser og ingen andre kan ændre dem uden din godkendelse.

Udvidet CPC er en kombineret budstrategi, der både er manuel og automatisk. Denne strategi øger sandsynligheden for konverteringer ved at justere buddet automatisk, når der er større sandsynlighed for en konvertering. Dog vil den aldrig overskride det maksimale bud, du har angivet. Dette giver dig stadig en god grad af kontrol, mens du samtidig giver lidt kontrol til Google.

Maksimer antal konverteringer er en automatiseret budstrategi, hvis eneste formål er at generere så mange konverteringer som muligt inden for dit budget. Med denne strategi overlader du styringen af budgivningen til Google, som selv justerer budene for hvert klik. Du kan dog stadig vælge, hvilke konverteringer du ønsker at målrette mod, ved at justere kampagnens indstillinger.

Mål-CPA er en videreudvikling af Maksimer antal konverteringer. Her kan du angive, hvor meget du vil betale for en konvertering, og Google vil justere sine bud for at få så mange konverteringer som muligt inden for dit budget. Men husk på, at det ikke er en garanti for, at du altid vil betale din angivne CPA for en konvertering, da der kan være faktorer, der påvirker prisen.

Maksimer konverteringsværdi er en automatisk budstrategi, der har til formål at skabe maksimal konverteringsværdi inden for dit budget. Denne budstrategi er især nyttig for eCommerce-virksomheder, hvor fokus er på at øge omsætningen. For at bruge denne strategi skal du angive en værdi for dine konverteringshandlinger. Google vil herefter justere dine bud, så du får mest mulig værdi for dine penge.

Mål-ROAS er en avanceret budstrategi, som er en videreudvikling af maksimer konverteringsværdi. Formålet med Mål-ROAS er at skabe så meget omsætning som muligt ud fra et fastlagt ROAS-mål (Return On Ad Spend). Når du angiver dit ROAS-mål, fortæller du Google, hvor mange gange du forventer at få dine annoncekroner igen. Hvis du f.eks. angiver en mål-ROAS på 500%, betyder det, at du ønsker, at Google arbejder på at få 500 kr. i konverteringsværdi for hver 100 kr., du bruger på annoncer. Mål-ROAS kan være en yderst effektiv strategi for e-handelsvirksomheder, men det kræver, at du har en klar forståelse af din forretningsøkonomi og en veldefineret ROAS-målformulering.

Maksimer antal klik er en automatisk budstrategi, der har til formål at få flest mulige klik på dine annoncer inden for dit budget. Denne budstrategi er ideel, hvis du ønsker at øge trafikken til din hjemmeside.

Effektmåling på Google Ads

En af de vigtigste ting, når du begynder med Google Ads, er at sørge for at have den rette tracking på plads. Tracking er en kode, der indsættes på din hjemmeside og sender data til programmer som f.eks. Google Ads. Tracking er afgørende for at måle effekten af dine kampagner i Google Ads, og dataen bruges også til at få Googles algoritmer til at hjælpe med at vise dine kampagner til de mest relevante brugere, når du bruger automatiske budstrategier.

Selvom tracking i Google Ads er vigtigt, er det ikke den eneste faktor, der indikerer performance af dine kampagner. Google Ads har en lang række metrics indbygget, som bruges til at vurdere, hvordan dine annoncer performer. Disse metrics inkluderer visninger, kliks, CTR (Click-through-rate, den procentvise andel af visninger, der resulterer i kliks), konverteringer (disse måles ved at opsætte tracking på ønskede handlinger) og meget mere.

Når man vurderer, hvordan ens kampagner performer, er det vigtigt at have styr på målet for de forskellige kampagner. Hvis du ønsker at nå ud til så mange mennesker som muligt med dit budskab, så er det relevant at kigge på antallet af visninger. Hvis dine kampagner har fokus på at skabe trafik til din hjemmeside, så er kliks og CTR de vigtigste metrics at kigge på. Hvis du ønsker at få så mange brugere som muligt til at udføre en bestemt handling på din hjemmeside, som f.eks. at udfylde en kontaktformular eller tilmelde sig et nyhedsbrev, så er det vigtigt at kigge på konverteringerne.

Når du opsætter tracking i Google Ads, vil du støde på begrebet attribueringsmodeller. Disse modeller afgør, hvordan værdien af en konvertering tilskrives dine annoncer, så det er vigtigt at vælge den rigtige attribueringsmodel.

Last Click (Sidste klik) Denne attribueringsmodel tilskriver hele konverteringsværdien til den sidste annonce, der blev klikket på, før konverteringshandlingen fandt sted. Dette betyder, at ingen tidligere annonceklik vil blive tilskrevet nogen værdi.

First click (Første klik) Her tilskrives hele værdien til det første klik på en annonce før konverteringshandlingen. Dette betyder, at efterfølgende annonceklik ikke vil blive tilskrevet nogen værdi.

Time Decay (Forældelse) Denne attribueringsmodel tilskriver kampagnerne en større værdi for de annonceinteraktioner, som har været tættest på konverteringstidspunktet. Tilskrivningen sker via en 7-dages halveringstid, hvilket betyder, at jo tættere en interaktion er på konverteringen, desto større værdi tilskrives den. For eksempel vil en interaktion, der sker 8 dage før konverteringen, kun blive tilskrevet halvdelen af værdien af en interaktion, der sker dagen før konverteringstidspunktet.

Positionbased (Positionsbaseret) I denne tilskrivningsmodel vil både det første og sidste klik på en annonce blive tildelt 40% af konverteringsværdien hver. De resterende 20% af værdien vil blive fordelt på mellemliggende annonceklik.

Data-driven (Datadrevet) Denne attribueringsmodel anvender historiske data fra konverteringshandlingen til at bestemme, hvilke interaktioner der har bidraget mest til konverteringen. Dette giver bedre indsigt i de enkelte interaktioners faktiske bidrag til konverteringen.

Når du opstiller tracking i Google Ads, er det vigtigt at vælge den rette attribueringsmodel og gøre sig nogle overvejelser. Det er nødvendigt at have en forståelse for, hvordan Google Ads fungerer, samt hvilke budstrategier du anvender på dine kampagner, og hvordan de fungerer.

Google Ads har i de seneste år bevæget sig mod automatiske budstrategier, hvilket betyder, at Googles algoritmer bruger din data til at afgive bud. Da automatiske budstrategier er afhængige af data, er det vigtigt at give dem de bedst mulige forudsætninger for at kunne foretage de rette bud.

Vi anbefaler at vælge den datadrevne attribueringsmodel, da den giver et bedre indblik i, hvordan dine annoncer skaber værdi for din virksomhed. Ved at bruge historiske data fra konverteringshandlingen kan denne model give en bedre forståelse af, hvilke interaktioner der har bidraget mest til konverteringen. Dette kan hjælpe dig med at optimere dine budstrategier og opnå bedre resultater.

Klar til succes på Google Ads?

Ønsker du at komme i gang med Google Ads? Eller ønsker du blot at tage din nuværende indsats til et højere niveau? Så kontakt os for en uforpligtende samtale. Du kan kontakte os på telefon: +45 29 77 33 11 eller på mail: kontakt@cognitodigital.dk